Storstensgraven ved Lodbjerg Fyr

Lodbjerg Fyr sommeren 2012.

Lodbjerg Fyr sommeren 2012.

Tæt øst for Lodbjerg Fyr i den sydlige del af Nationalpark Thy, omgivet af klitter og plantage, ligger resterne af en gravhøj fra bondestenalderen. Højen har været kendt i over 100 år, men først i 2012 blev det muligt at undersøge den nærmere, takket være en bevilling fra Nationalpark Thy.

Hen over sommeren 2012 lavede museet en prøvegravning for at finde ud af, om det var resterne af én af stenalderens storstensgrave – en dysse eller en jættestue. Store sten i overfladen kunne tyde på det. Området lå i krat med spredte, store sten og en ujævn overflade. Som det første blev overjorden gravet forsigtigt af med en rendegraver.

Nogle af stenene var helt klart blevet flyttet, mens to af dem stadig stod på deres oprindelige plads. Da området var afrenset med skovl og graveske, var det tydeligt, at der havde ligget et gravkammer bygget af store sten.

Øksens placering er markeret med rødt og gryden med blåt

Øksens placering er markeret med rødt og gryden med blåt

Fundet af en smuk flintøkse viser, at graven stammer fra bondestenalderen for ca. 5.000 år siden. Gravhøjen var meget ødelagt af senere nedgravninger. En blå emaljeret gryde til et komfur lå helt inde ved én af de store sten og viser, at nogen var i gang med at grave her i begyndelsen af 1900-tallet.

Ved udgravningen kunne der ses spor efter talrige forstyrrelser i højen. Blandt andet kan det se ud til, at der har været gravet kartoffelkuler eller lignende ind i den, og der var spor efter store sten, der var gravet op og fjernet i tidens løb.

Før vi fik en fredningslov i 1937 var det almindeligt at grave vandbeholdere, teglovne, kartoffelkældre og meget andet ind i højene.

Graven har sandsynligvis været en jættestue: Et kammer sat af kæmpestore sten, forsynet med en lang gang og dækket af en gravhøj.

Man kan stadig komme ind i Thys eneste bevarede jættestue, Lundehøj nord for Heltborg, som har hele to gravkamre.

Lundehøj (rød) og Lodbjerg-graven

Lundehøj (rød) og Lodbjerg-graven

Lægger man grundplanen af Lundehøj (rød streg) oven på planen fra Lodbjerg, passer de fint sammen – bortset fra, at der i Lodbjerg kun er ét kammer ligesom i de fleste jættestuer.

I udgravningsfeltet kunne det ikke ses, om der har været en gang mod øst, hvilket der skal være, hvis det er en jættestue.

Museet håber at kunne grave videre i højen næste sommer. Så får vi måske svar på spørgsmålet.

Stenene i en jættestue var penge værd, og mange af dem blev hugget til skærver og endte i vejbelægninger og jernbaner.

Stenene i Lundehøj var omkring 1840 lige så meget værd som tre køer, og de kunne let være endt under Jens Vejmands hammer, som det sikkert er sket for de fleste af stenene fra gravhøjen ved Lodbjerg Fyr.

En vejmand i fuld gang med sit arbejde

En vejmand i fuld gang med sit arbejde

Da storstensgraven blev bygget, var der frugtbar landbrugsjord på stedet. Under gravhøjen blev der fundet spor efter pløjning i stenalderen.

Senere blev hele området overfløjet af sand, der blæste ind fra kysten og dannede klitterne omkring fyret. Under sandet ligger resterne af tidligere tiders bebyggelse.

Reklamer

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s